Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet!

Ide írhatod maximum 250 karakter hosszúságban a honlap leírását ill. szlogenjét. A leírás fontos a weboldal látogatottá tételében, ezért érdemes jól megszövegezni.

 

 

 Epres pite:

 

Elkészítés:

 

1. Tészta:

  1. A lisztet keverd el a sóval és a cukorral.

  2. Morzsold el benne a hideg vajat.

  3. Add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet.

  4. Gyorsan gyúrd össze, fóliázd be, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

2. Töltelék:

  1. Az epret mosd meg, csumázd ki, és vágd félbe vagy szeletekre.

  2. Szórd meg a cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és a keményítővel.

  3. Hagyd állni 10-15 percet, hogy egy kis levet engedjen (ha túl sok levet ereszt, kanalazd le róla, hogy ne áztassa el a tésztát).

3. Összeállítás:

  1. A tésztát oszd ketté (kb. 2/3 az aljához, 1/3 a tetejéhez).

  2. Nyújtsd ki a nagyobb részt, bélelj ki vele egy 24–26 cm-es piteformát.

  3. Szórd meg egy kevés darált dióval vagy zsemlemorzsával (opcionális, de segít felszívni a nedvességet).

  4. Kanalazd bele az eper tölteléket.

  5. A maradék tésztából készíts rácsot vagy takard be a pite tetejét, és szúrj rá pár lyukat.

  6. Kend meg tojással.

4. Sütés:

  • Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 40–45 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék enyhén bugyog.

Tipp:

  • Tálald langyosan vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal – ellenállhatatlan!

  • Ha különlegesebb ízvilágra vágysz, keverj a töltelékhez egy kis bazsalikomot vagy balzsamecetet – jól passzol az eperhez.

 ____________________________________________________________

Szilvás pite:

Elkészítés:

1. A tészta elkészítése:

  1. Keverd össze a lisztet a sóval és a cukorral.
  2. Morzsold el benne a hideg vajat.

  3. Add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet.

  4. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre pihenni.

2. A töltelék előkészítése:

  1. A szilvát vágd negyedekre vagy kisebb darabokra.

  2. Keverd össze a cukorral, citromlével, fahéjjal, keményítővel (vagy búzadarával), és ha használsz, vaníliás cukorral, darált dióval.

  3. Hagyd állni 10–15 percig, hogy a szilva kissé levet engedjen.

3. A pite összeállítása:

  1. A tésztát oszd két részre (2/3 az aljához, 1/3 a tetejéhez).

  2. Nyújtsd ki a nagyobb részt, és bélelj ki vele egy 24–26 cm-es piteformát.

  3. Szórd meg egy kevés darált dióval vagy zsemlemorzsával (felszívja a gyümölcs levét).

  4. Terítsd rá a szilvás tölteléket.

  5. A maradék tésztából készíts rácsot, vagy takard le teljesen, és szúrj lyukakat a gőznek.

  6. Kend meg tojással.

4. Sütés:

  • Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40–45 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék kicsit buborékol.

Tálalás:

Langyosan a legfinomabb, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.

 ____________________________________________________________

Áfonyás pite:

Elkészítés:

1. Tészta elkészítése:

  1. A lisztet keverd el a sóval és cukorral.

  2. Morzsold el benne a hideg vajat.

  3. Add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát.

  4. Formáld gombóccá, fóliázd be, és tedd a hűtőbe 30 percre.

2. Töltelék:

  1. Az áfonyát keverd össze a cukorral, citromlével, keményítővel (és ha használsz, a vaníliás cukorral, fahéjjal).

  2. Hagyd állni 10-15 percet, hogy a cukor elkezdje kiengedni a levet.

3. Összeállítás:

  1. A tésztát oszd ketté: kb. 2/3 részt az aljának, 1/3 részt a tetejének.

  2. Nyújtsd ki a nagyobbik tésztadarabot, és béleld ki vele a piteformát (kb. 24–26 cm).

  3. Szurkáld meg villával, és kanalazd bele az áfonyás tölteléket.

  4. A maradék tésztából készíthetsz rácsot a tetejére, vagy teljesen befedheted, csak szúrj rá néhány lyukat.

  5. Kend meg tojással a tetejét.

4. Sütés:

  • Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 35–40 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Tálalás:

Hagyd kihűlni, porcukrozd meg, és kínáld tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.

____________________________________________________________

Körtés pite:

Elkészítés:

1. Tészta:

  1. A lisztet, cukrot és sót keverd össze.

  2. Morzsold el benne a hideg vajat.

  3. Add hozzá a tojássárgáját és a vizet, gyúrd gyors mozdulatokkal össze.

  4. Fóliázd be, és pihentesd a hűtőben 30 percet.

2. Töltelék:

  1. A körtéket hámozd meg, magozd ki, és szeleteld fel.

  2. Keverd össze cukorral, fahéjjal, citromlével és a keményítővel.

  3. (Ha használsz darált diót vagy mandulát, azt is keverd hozzá – nagyon jól illik a körtéhez.)

3. Összeállítás:

  1. A tésztát oszd ketté (2/3–1/3 arányban).

  2. A nagyobb részt nyújtsd ki, béleld ki vele a piteformát (24–26 cm-es).

  3. Szórd meg kevés búzadarával vagy darált dióval (felszívja a gyümölcs levét), majd halmozd rá a tölteléket.

  4. A maradék tésztát nyújtsd ki, készíts belőle rácsot vagy tetőt.

  5. Kend meg tojással.

4. Sütés:

  • 180°C-on süsd kb. 35–40 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a töltelék enyhén bugyog.

Tipp:

Ha extra ízekre vágysz:

  • Adj a töltelékhez egy kevés reszelt gyömbért vagy vaníliás cukrot.

  • Keverhetsz bele pár csepp körtelikőrt is.

 

Ez a honlap még 14 napig reklámmentes.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 11
Heti: 49
Havi: 38
Össz.: 134
Oldal: Elkészítés
Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet! - © 2008 - 2025 - piterecept.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat