Epres pite:
A lisztet keverd el a sóval és a cukorral.
Morzsold el benne a hideg vajat.
Add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet.
Gyorsan gyúrd össze, fóliázd be, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
Az epret mosd meg, csumázd ki, és vágd félbe vagy szeletekre.
Szórd meg a cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és a keményítővel.
Hagyd állni 10-15 percet, hogy egy kis levet engedjen (ha túl sok levet ereszt, kanalazd le róla, hogy ne áztassa el a tésztát).
A tésztát oszd ketté (kb. 2/3 az aljához, 1/3 a tetejéhez).
Nyújtsd ki a nagyobb részt, bélelj ki vele egy 24–26 cm-es piteformát.
Szórd meg egy kevés darált dióval vagy zsemlemorzsával (opcionális, de segít felszívni a nedvességet).
Kanalazd bele az eper tölteléket.
A maradék tésztából készíts rácsot vagy takard be a pite tetejét, és szúrj rá pár lyukat.
Kend meg tojással.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 40–45 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék enyhén bugyog.
Tálald langyosan vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal – ellenállhatatlan!
Ha különlegesebb ízvilágra vágysz, keverj a töltelékhez egy kis bazsalikomot vagy balzsamecetet – jól passzol az eperhez.
____________________________________________________________
Szilvás pite:
Morzsold el benne a hideg vajat.
Add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet.
Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre pihenni.
A szilvát vágd negyedekre vagy kisebb darabokra.
Keverd össze a cukorral, citromlével, fahéjjal, keményítővel (vagy búzadarával), és ha használsz, vaníliás cukorral, darált dióval.
Hagyd állni 10–15 percig, hogy a szilva kissé levet engedjen.
A tésztát oszd két részre (2/3 az aljához, 1/3 a tetejéhez).
Nyújtsd ki a nagyobb részt, és bélelj ki vele egy 24–26 cm-es piteformát.
Szórd meg egy kevés darált dióval vagy zsemlemorzsával (felszívja a gyümölcs levét).
Terítsd rá a szilvás tölteléket.
A maradék tésztából készíts rácsot, vagy takard le teljesen, és szúrj lyukakat a gőznek.
Kend meg tojással.
Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40–45 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék kicsit buborékol.
Langyosan a legfinomabb, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.
____________________________________________________________
Áfonyás pite:
A lisztet keverd el a sóval és cukorral.
Morzsold el benne a hideg vajat.
Add hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát.
Formáld gombóccá, fóliázd be, és tedd a hűtőbe 30 percre.
Az áfonyát keverd össze a cukorral, citromlével, keményítővel (és ha használsz, a vaníliás cukorral, fahéjjal).
Hagyd állni 10-15 percet, hogy a cukor elkezdje kiengedni a levet.
A tésztát oszd ketté: kb. 2/3 részt az aljának, 1/3 részt a tetejének.
Nyújtsd ki a nagyobbik tésztadarabot, és béleld ki vele a piteformát (kb. 24–26 cm).
Szurkáld meg villával, és kanalazd bele az áfonyás tölteléket.
A maradék tésztából készíthetsz rácsot a tetejére, vagy teljesen befedheted, csak szúrj rá néhány lyukat.
Kend meg tojással a tetejét.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 35–40 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Hagyd kihűlni, porcukrozd meg, és kínáld tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.
____________________________________________________________
Körtés pite:
A lisztet, cukrot és sót keverd össze.
Morzsold el benne a hideg vajat.
Add hozzá a tojássárgáját és a vizet, gyúrd gyors mozdulatokkal össze.
Fóliázd be, és pihentesd a hűtőben 30 percet.
A körtéket hámozd meg, magozd ki, és szeleteld fel.
Keverd össze cukorral, fahéjjal, citromlével és a keményítővel.
(Ha használsz darált diót vagy mandulát, azt is keverd hozzá – nagyon jól illik a körtéhez.)
A tésztát oszd ketté (2/3–1/3 arányban).
A nagyobb részt nyújtsd ki, béleld ki vele a piteformát (24–26 cm-es).
Szórd meg kevés búzadarával vagy darált dióval (felszívja a gyümölcs levét), majd halmozd rá a tölteléket.
A maradék tésztát nyújtsd ki, készíts belőle rácsot vagy tetőt.
Kend meg tojással.
180°C-on süsd kb. 35–40 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a töltelék enyhén bugyog.
Ha extra ízekre vágysz:
Adj a töltelékhez egy kevés reszelt gyömbért vagy vaníliás cukrot.
Keverhetsz bele pár csepp körtelikőrt is.